Pracownia gastronomiczna

aktualizacja 02-03.11.2020

opiekun – Aneta Łabędzka

Klasa III SB – kucharz ZSiPS im. M. Grzegorzewskiej

MLEKO I JEGO PRZETWORY

aktualizacja 03.11.2020

Sporządzanie potraw z ryb ( Dorsz, frytki, kapusta kwaszona) Kl. III Tż H. Kołłątaj
 
Wykonanie prac pomocniczych podczas przygotowania potraw i napojów bezalkoholowych ( Napoje zimne bezalkoholowe) Kl. I SB M. Grzegorzewskiej
 
Przygotowanie dań warzywnych, owocowych, mięsnych rybnych i mącznych: ( Kluski krajane – Łazanki) Kl. II SB M. Grzegorzewskiej 
 
Technologie sporządzania potraw z jaj (omlet Hiszpański) Kl. III SB M. Grzegorzewskiej
 
Proszę o zapoznanie się z prezentacją i wykonanie ćwiczenia w miarę możliwości posiadanych produktów.
 
Ewa Skwara
 

Prowadzący – Halina Baran

Klasa II SB ZS im. H. Kołłątaja

Potrawy z zsiadłym mlekiem

materriał z dnia 03.11.2020

 
aktualizacja 04.11.2020
 
opiekun – Aneta Łabędzka
Klasa I SB ZSiPS im. M. Grzegorzewskiej

Klasa II SB ZSiPS im. M. Grzegorzewskiej

Grzyby-ocena towaroznawcza w gastronomii

Klasa II SB – ZSiPS im. M. Grzegorzewskiej

POTRAWY Z GRZYBÓW

aktualizacja 05.11.2020

Prowadzący – Aneta Łabędzka

Klasa II SB ZS im. H. Kołłątaja

Podroby-rodzaje,charakterystyka

materriał z dnia 05.11.2020

Prowadzący – Aneta Łabędzka

Klasa III TŻ ZS im. H. Kołłątaja

Materiały 05.11.2020

Przekąski zimne i gorące

 
aktualizacja 09.11.2020

Prowadzący zajęcia – Aneta Łabędzka

Klasa III SB ZSiPS im. M. Grzegorzewskiej

Utrwalanie żywności. Od suszenia do pasteryzacji

Klasa III SB – ZSiPS im. M. Grzegorzewskiej 09.11

Zasady przechowywania żywności w gastronomii

aktualizacja 10.11.2020

Klasa III Tż H. Kołłątaj 
Technologie sporządzania potraw dietetycznych wegetariańskich i wegańskich ( placki z cukinii)
 
Kl. I SB M. Grzegorzewskiej 
Przygotowanie dań warzywnych, owocowych, mięsnych, rybnych i mącznych (kopytka ziemniaczane z dodatkami)
 
Kl. II SB M. Grzegorzewskiej
Przygotowanie dań warzywnych, owocowych, mięsnych , rybnych i mącznych ( Makaron włoski typu lazania)
 
Kl III SB M. Grzegorzewskiej
Technologie sporządzania potraw z mleka i przetworów mlecznych ( Suflet z sera)
 
Proszę o zapoznanie się z prezentacją i wykonania  ćwiczenia w miarę posiadanych produktów.
 
aktualizacja 12.11.2020
 
Opiekun klasy I SB – Halina Baran
 
Opiekun klasy II T.Ż – Halina Baran

Materiały z dnia 10-12.11.2020

Prowadzący zajęcia – Aneta Łabędzka, Halina Baran

Klasa II SB ZS im. H. Kołłątaja

Materiały z dnia 12.11.2020

Prowadzący zajęcia – Aneta Łabędzka Klasa III TŻ ZS im. H. Kołłątaja

Napoje bezalkoholowe

Napoje alkoholowe

Materiały 12.11.2020

aktualizacja 16.11.2020

Opiekun Kl. – Ewa Skawra

Klasa III H. Kołłątaj
1. Technologie sporządzania przekąsek z drobiu ( żołądki drobiowe)
 
Kl. I SB M. Grzegorzewskiej
1. Przygotowanie dań warzywnych, owocowych, mięsnych, rybnych i mącznych. (deser truskawki ze śmietaną)
 
Klasa II SB M. Grzegorzewskiej 
1. Przygotowanie dań warzywnych, owocowych, mięsnych, rybnych i mącznych. ( zapiekanka z ziemniaków i mięsa)
 
Klasa III SB M. Grzegorzewskiej
1. Surowce , dodatki do żywności , przyprawy, tłuszcze i materiały dodatkowe . ( Zioła świeże krajowe)
 
aktualizacja 16.11.2020
materiałów dla klasy II TŻg, przedmiot-Pracownia technologii gastronomicznej, opiekun zajęć- p. H. Baran, p. A. Drabek-Cebula, 
 
aktualizacja 17.11.2020
 
Opiekun klasy I SB – Halina Baran
 
 
aktualizacja 16-17.11.2020

Prowadzący zajęcia – Aneta Łabędzka

Klasa III SB ZSiPS im. M. Grzegorzewskiej

Klasa III SB – ZSiPS im. M. Grzegorzewskiej 09.11 (1)

Dziczyzna-charakterystyka ogólna

Podroby-rodzaje,charakterystyka

aktualizacja 18.11.2020

 Prowadzący zajęcia – Aneta Łabędzka

Klasa I SB ZSiPS im. M. Grzegorzewskiej

SURÓWKI I SAŁATKI

Klasa I SB – ZSiPS im. M. Grzegorzewskiej (1)

aktualizacja 17-19.11.2020.

Prowadzący zajęcia – Aneta Łabędzka, Halina Baran

Klasa II SB ZS im. H. Kołłątaja

materriał z dnia-17- 19.11.2020

SPORZADZANIE POTRAW Z MĄKI

KASZE-charakterystyka ogólana

aktualizacja 18.11.2020

Prowadzący zajęcia – Aneta Łabędzka

Klasa II SB ZSiPS im. M. Grzegorzewskiej

Prawidłowe opracowanie receptur w gastronomii

Klasa II SB – ZSiPS im. M. Grzegorzewskiej (1)

aktualizacja 19.11.2020

Prowadzący zajęcia – Aneta Łabędzka

Klasa III TŻ ZS im. H. Kołłątaja

Materiały 19.11.2020

SPORZĄDZANIE POTRAW Z RYB

aktualizacja 19.11.2020

Klasa II TŻ P Halina Baran

Sporządzanie potraw z drobu 1

19.11.2020

aktualizacja 23.11.2020

materiałów dla klasy II TŻ po gimnazjum

przedmiot-Pracownia technologii gastronomicznej,

opiekun zajęć- p. H. Baran, p. A. Drabek-Cebula

23.11_prac.tech.gastr

aktualizacja 23-24.11.2020

Prowadzący zajęcia – Aneta Łabędzka

Klasa III SB ZSiPS im. M. Grzegorzewskiej

KUCHNIA STAROPOLSKA

Klasa III SB – ZSiPS im. M. Grzegorzewskiej,

KUCHNIA ŚLĄSKA

Opiekun klas – Ewa Skwara

Klasa III Tż H. Kołłątaj
1. Technologie sporządzania tradycyjnych i regionalnych potraw kuchni polskiej (Bliny staropolskie)

Kl. I SB M.Grzegorzewskiej
1. Przygotowanie dań warzywnych , owocowych , mięsnych rybnych i mącznych. (Cukinia faszerowana)

Kl. II SB M. Grzegorzewskiej
1.Przygotowanie dań warzywnych , owocowych, mięsnych, rybnych i mącznych. ( Risotto z kurczakiem)

Kl. III SB M. Grzegorzewskiej
1. Technologie sporządzania potraw z jaj ( Kotlety z jaj)

Kotleciki z jaj

Risotto z kurczakiem

Cukinia faszerowana

Bliny staropolskie

aktualizacja 24.11.2020

Opiekun klasy I SB – Halina Baran
Opiekun klasy II SB – Halina Baran
 
aktualizacja 25.11.2020

Prowadzący zajęcia – Aneta Łabędzka

Klasa I SB ZSiPS im. M. Grzegorzewskiej

Przygotowywanie dań z ziemniaków

Klasa II SB – ZSiPS im. M. Grzegorzewskiej (2)

Prowadzący zajęcia – Aneta Łabędzka

Klasa II SB ZSiPS im. M. Grzegorzewskiej

Napoje zimne i gorące, bezalkoholowe

Klasa II SB – ZSiPS im. M. Grzegorzewskiej (3)

aktualizacja 26.11.2020

Prowadzący zajęcia – Aneta Łabędzka

Klasa II SB ZS im. H. Kołłątaja

materriał z dnia 26.11.2020

Dziczyzna-charakterystyka ogólna (1)

Prowadzący zajęcia – Aneta Łabędzka

Klasa III TŻ ZS im. H. Kołłątaja

Owoce morza

Materiały 26.11.2020

aktualizacja 26.11.2020

Klasa II TŻ Kołlataj Halina Baran

S0SY-rodzaje, sposoby zagęszczania

26.11.2020

SOSY-sporzadzanie sosów zimnych i gorących -PYTANIA

SOSY- charakterystyka ogólna